2010. július 26., hétfő

Nigéria

J. és a kolléga megérkeztek. Várták őket, sőt! Sötétített üvegű kocsi, amelyet egy fegyveresekkel teli autó követett. Just in case... Jó hely ez a Lagosz!

Olasz munkatárs elmesélte gyorsan a hangulat megalapozásához, hogy a szabadsága alatt beszélt egy barátjával, aki nemrég érkezett vissza innen az egyhónapos munkájából, mindössze három nap után. Az ő járművét megállították a rendőrök és el akarták venni tőle a fényképezőgépét azzal, hogy ott nem lehet fotózni. A sofőr megpróbálta lefizetni őket. A pénzt eltették, majd a puskatussal adtak egyet a vezetőnek. A gép legalább megmaradt neki...
Bezzeg a magyarokkal semmi izgi nem történt, vagy csak nem akarták felizgatni J-t. 

Szálloda: Azt mondta a drága férjem, hogy egy hét alatt tuti megtanulja álmában is lecsapni a csótányokat. Már csak négy éjszakája van rá!

6 megjegyzés:

  1. Jujj, kemény hely ez a Nigéria, nem csoda, hogy az összes tanult ember elhagyja az országot.

    VálaszTörlés
  2. És most már állítólag egész konszolidált a hely. Milyen lehetett néhány éve? :-O

    VálaszTörlés
  3. Angliában rengeteg a Nigériai ismerősöm, tipikus ismertetőjelük, hogy baromi "hangosan" viselkednek.
    Néhány éve még rosszabb volt, mesélték, hogy a fiatalok és diplomások leginkább csak elmenekülnek, mert mindenhol jobbak a kilátásaik, mint otthon.
    Azért borzasztó ez az Afrika, hogy sosincs béke, de mégiscsak ők háborúznak. A birtoklás, még mindig a béke előtt jön, ők választották....vagy hiába küldönk nekik fogamzásgátlót, nem szedik be, majd szülnek, és éheznek a gyerekek, ezt is ők választották...
    Sajnos a változásnak belülről kell megtörténnie, az intervenció nem segít.

    VálaszTörlés
  4. Tök érdekes, hogy pont a "hangos" viselkedést írod. A férjem első levele azzal kezdődött, hogy mindenki jó fej, minden rendben, de iszonyat hangosak. Aztán visszakérdeztem, hogy kivel élt az elmúlt években, mert én sem vagyok halk, a nagyobbik fiúnk meg pláne. Erre megmagyarázta, hogy ez egész másfajta hangosság.
    Igen, egyetértünk, a politikai, gazdasági beavatkozás nem segíti a gondolkodásmód változását.

    VálaszTörlés
  5. Én csak arra lennék kiváncsi, hogy a fegyvereket, amikkel háborúznak, vajon honnan kapják...

    VálaszTörlés
  6. Sajnos bárhonnan. Mai napig virágzik a fegyverkereskedelem, pláne a harmadik világbeli országokban a korrupció is elég magas. Sajnos a probléma az értékrendszerükben, tudatlanságukban gyökerezik. Inkább éheznek és hábrúznak, mert az hiszik ez majd valami nagy csodával jár. Nem a túlnépesedéssel járó éhezésre, és azzal járó területért való küzdelemre, hanem a több ezer éves törzsi ellenségeskedésre gondolok.

    VálaszTörlés