2010. március 18., csütörtök

Pondok Indah

Mindenki azt kérdezgeti, hogy "Na és milyen az új ház?"
Klassz. Nem is lehetne más, hiszen a címben szereplő Pondok Indah részében van Jakartának, aminek a jelentése gyönyörű kunyhó. :-) És tényleg, az itt álló házak mind szépek. No jó, igyekeznek azzá tenni őket. Van aki kissé túlzásba viszi az antik szobrokkal, de általában impozánsak. Kertvárosi hangulat van. A saját zöldterület ugyan minimális, de az utcák fákkal szegélyezettek.  Kisebb-nagyobb füves-bokros résszel tagoltak. Nekünk szerencsénk van, hogy mellettünk egy nagy kert terpeszkedik, amit ráadásul központilag gondoznak. 

Jakarta zöldterületei a rohamos fejlődésnek, építkezéseknek köszönhetően, az elmúlt 40 évben 10% alá csökkentek. A 2010-2030 közötti tervekben a 30% elérését tűzték ki, ami 20 % közterület, 10% privát. A szakértők kongatják a harangokat. Igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy ez a probléma legalább olyan súlyú, mint a város túlnépesedése, az áradások vagy a katasztrofális forgalmi helyzet.

A megoldás nem egyszerű. A város saját területei fogynak, azokból képtelenség elegendőt felszabadítani, és sajnos a magánkézben lévőket a tulajdonosok inkább beépítik, mert abból van hasznuk. Az ötletelés azért folyik. Hajrá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése