2010. április 6., kedd

Hong Kong II.

Hong Kong több szigetből áll. (Képért köszönet a Wikinek.) Területe kb. Budapest kétszerese, míg lakóinak száma mintegy 7 millió. 1997 óta a Kínai Népköztársaság Különleges Igazgatású Területe - Makaó a másik ilyen - ami számomra azt jelenti, hogy Kína, de mégsem. Külön zászlaja, címere, pénzneme, közigazgatása, törvényei vannak, csak diplomáciai és honvédelmi ügyekben kötődik az anyaországhoz.


Ami előtt fejet kell hajtani, az a szervezettség. Ennyi embert jól menedzselni egy ekkora helyen, hát le a kalappal. A közlekedés fantasztikus. Rengeteg busz, villamos illetve szuper metróhálózat van. Az ide látogatóknak mindenképpen ajánlott egy polip, azaz Octopus kártya beszerzése. Ez egy plasztik bérlet, amit tetszőleges összeggel lehet feltölteni, és ha esetleg nem utazza le valaki az itt tartózkodása alatt, akkor a megmaradt összeget a reptéren visszakapja a közlekedési cég pultjánál.


A zsúfoltság leginkább az építészetben látszik. Amikor megérkeztünk, akkor először a kaptárnak tűnő épületek tűntek fel. A belvárosban aztán csak lestünk, hogy hogyan lehet ekkora felhőkarcolókat ilyen közel építeni egymáshoz. Én valószínűleg belehalnék, ha itt kellene laknom. Nem véletlen, hogy a  Hong Kong szigeten lévő Viktória-csúcs (Peak) oldalában fekvő kisebb lakások megvásárlásához is milliomosnak kell lenni. De ott legalább nem a szomszéd nappalijába látsz be (mert függönyt érdekes módon kevesen használnak), hanem ki a hegyoldalra, illetve a vízre. Ezen kívül is vannak persze hatalmas zöldterületek, csak éppen ott nem laknak.


Nagyon meglepő, hogy bár 20-25 fok volt, mégis fáztunk. A napot alig láttuk, állandóan köd volt, szmog és a városban néha iszonyat bűz, pedig az utcák nem szemetesek. Röviden, igencsak csalódtunk. Azt hittük, hogy Szingapúrhoz lesz hasonló a város, de közel sem. Egyetlen dologban veheti fel vele a versenyt, sőt, nyerne is, az árakban. Hihetetlen drágaság van. Az outletekben kapható holmik itt Jakartában a normál bevásárlóközpont szokásos kiárusításán olcsóbbak. A piacokat is megemlíteném, de azok is olyanok, mint a világ bármely pontján. Ha valaki még sosem járt hasonló helyen, akkor hajrá, de egyébként új élménnyel nem fog gyarapodni.


Aki gyalogos városnézésre adja a fejét, az egyrészt készüljön egy maszkkal, hogy ne kapjon szén-dioxid mérgezést, másrészt a lábizmait fejlessze, mert minden hegyes-völgyes-lépcsős.


Azt hiszem elmondhatjuk, hogy a jó városmarketing áldozatai lettünk. :-) Azért még jövök további beszámolóval is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése