2010. január 27., szerda

Pisang Goreng és egyéb nyalánkságok I.

Az alábbiakban az indonéz süteményekről fogok értekezni, a teljesség igénye nélkül. Régóta tervezem ezt a postot, de tudván, hogy legalább egy "süti Istennő" is van az olvasóim között, így eddig visszariadtam a feladat nagyságától. Bár most se vagyok teljesen felkészült, legalább elmondhatom, hogy széleskörű kutatást folytattam a témában. Magyarán, baromi sok helyi sütit megkóstoltam. A továbbiakban ismereteimre a koronát, a helyi, éjszakai sütipiac meglátogatásával szeretném feltenni, de eddig egyszerűen nem volt szívem a sofőrünket megkérni, hogy éjféltájban jöjjön értem.

Vágjunk bele!

A helyi sütik egyik jellegzetessége, hogy nem állnak el túl sokáig, mert főzéssel, gőzöléssel vagy olajban sütéssel készülnek. Persze vannak kivételek, a mindenféle keksz féleségek, de attól tartok, hogy azok inkább jövevények, nem igazi indonéz finomságok.

Alap hozzávalók:
- Búzalisztet a legritkább esetben találunk a receptekben. Ha mégis, akkor az megint csak nyugati hatásra van. Helyette  rizsből, illetve számomra totál ismeretlen növényekből (tápióka gyökere, mung bab, sago pálma) készített lisztet használnak.
- friss tápióka: általában lereszelik, gőzölik
- yam: megfőzik kompótnak vagy lehet hozzávaló is
- édesburgonya: nyersen vagy gőzölve használják fel
- kókusz: italokhoz, vagy a sütik töltelékéhez
- kókusztej

Édesítéshez a nálunk is szokásos kristálycukrot használják, de inkább barna cukrot, amit mi pálma cukorként ismerünk, ugyanis ez vagy a kókusz vagy a sago pálma származéka. Ebből van apróbb tömb szerű, illetve kristálycukor jellegű is.

Ízesítéshez illetve színesítéshez:
- vanília
- fahéj
- szegfűszeg
- teleng virág: kék színhez
- pandan levél: zöld színhez
- kurkuma: sárga színhez

Csomagoló anyagok:
Igen! Imádják az apró, különféle levelekbe csomagolt falatkákat. Miután betekerték a "belsőséget", azután főzik meg. Persze van amikor csak a szervírozáshoz használják a banán,  pandan, illetve a kókusz levelét, esetleg a kukoricáét. Az elkészült mű sokféle lehet. négyzet, piramis, hosszúkás, hajó, batyu, tölcsér.

Ennyit az alapokról.

Most muszáj mennem esti mesélni, de holnap folytatom!



2 megjegyzés:

  1. Hmmmmm.... éjszakai sütipiac?

    Van olyan recept, amit magad is kipróbáltál?

    VálaszTörlés
  2. Nincs, mert mint a későbbiekből majd kiderül, ez az ízvilág nagyon távol van tőlem. De nemcsak az ízek! A sütiskönyvemet lapozgatva egyik kép láttán se indul be a nyálelválasztásom. Inkább érdekesnek mondanám az itteni desszerteket, mint finomnak.

    VálaszTörlés