Az alábbiakban az indonéz süteményekről fogok értekezni, a teljesség igénye nélkül. Régóta tervezem ezt a postot, de tudván, hogy legalább egy "süti Istennő" is van az olvasóim között, így eddig visszariadtam a feladat nagyságától. Bár most se vagyok teljesen felkészült, legalább elmondhatom, hogy széleskörű kutatást folytattam a témában. Magyarán, baromi sok helyi sütit megkóstoltam. A továbbiakban ismereteimre a koronát, a helyi, éjszakai sütipiac meglátogatásával szeretném feltenni, de eddig egyszerűen nem volt szívem a sofőrünket megkérni, hogy éjféltájban jöjjön értem.
Vágjunk bele!
A helyi sütik egyik jellegzetessége, hogy nem állnak el túl sokáig, mert főzéssel, gőzöléssel vagy olajban sütéssel készülnek. Persze vannak kivételek, a mindenféle keksz féleségek, de attól tartok, hogy azok inkább jövevények, nem igazi indonéz finomságok.
Alap hozzávalók:
- Búzalisztet a legritkább esetben találunk a receptekben. Ha mégis, akkor az megint csak nyugati hatásra van. Helyette rizsből, illetve számomra totál ismeretlen növényekből (tápióka gyökere, mung bab, sago pálma) készített lisztet használnak.
- friss tápióka: általában lereszelik, gőzölik
- yam: megfőzik kompótnak vagy lehet hozzávaló is
- édesburgonya: nyersen vagy gőzölve használják fel
- kókusz: italokhoz, vagy a sütik töltelékéhez
- kókusztej
Édesítéshez a nálunk is szokásos kristálycukrot használják, de inkább barna cukrot, amit mi pálma cukorként ismerünk, ugyanis ez vagy a kókusz vagy a sago pálma származéka. Ebből van apróbb tömb szerű, illetve kristálycukor jellegű is.
Ízesítéshez illetve színesítéshez:
- vanília
- fahéj
- szegfűszeg
- durián
- teleng virág: kék színhez
- pandan levél: zöld színhez
- kurkuma: sárga színhez
Csomagoló anyagok:
Igen! Imádják az apró, különféle levelekbe csomagolt falatkákat. Miután betekerték a "belsőséget", azután főzik meg. Persze van amikor csak a szervírozáshoz használják a banán, pandan, illetve a kókusz levelét, esetleg a kukoricáét. Az elkészült mű sokféle lehet. négyzet, piramis, hosszúkás, hajó, batyu, tölcsér.
Ennyit az alapokról.
Most muszáj mennem esti mesélni, de holnap folytatom!
Hmmmmm.... éjszakai sütipiac?
VálaszTörlésVan olyan recept, amit magad is kipróbáltál?
Nincs, mert mint a későbbiekből majd kiderül, ez az ízvilág nagyon távol van tőlem. De nemcsak az ízek! A sütiskönyvemet lapozgatva egyik kép láttán se indul be a nyálelválasztásom. Inkább érdekesnek mondanám az itteni desszerteket, mint finomnak.
VálaszTörlés